Steeds meer scholen werken volgens de principes van Expliciete Directe Instructie (EDI). Het is een manier van lesgeven volgens een vast stramien, maar met een grote mate van vrijheid voor de leerkracht wat de invulling betreft.
Een EDI-les heeft altijd de volgende vaste onderdelen:
Activeren van voorkennis, het lesdoel vertellen aan de kinderen, instructie over een begrip en over een vaardigheid, begeleide inoefening, kort checken of de stof begrepen is, zelfstandige verwerking.
Bij deze stappen in de les horen eenvoudige en zeer doeltreffende technieken zoals: kinderen hardop een begrip laten herhalen, antwoorden laten opschrijven, oefenen met een klasgenoot.
Natuurlijk hebben we ook Klokkijken met de hardloper langs de EDI-meetlat gelegd. En wat blijkt? Al deze onderdelen zitten in onze lesbeschrijvingen!
Elke les in Klokkijken met de hardloper begint met hardop vaststellen welke tijden de kinderen al hebben geleerd en wat we deze les gaan leren / oefenen. Steeds weer zeggen we in koor: “Dit uur is afgelopen, weg ermee, in de prullenbak, over”. Zo slijpen we de techniek in om te bepalen of het “voor” of “over” is. Met de oefenklokjes maken kinderen in duo’s tijden na en benoemen die. Op werkbladen schrijven de kinderen de tijden steeds weer uit.
Met de “oefeningen tussendoor”, liedjes en gekke klokken heeft de leerkracht steeds de mogelijkheid om een les naar eigen inzicht aan te passen en de leerlingen betrokken te houden.
Is EDI het nieuwe wondermiddel om alle leerproblemen op te lossen? Dat geloof ik dan weer niet. Het EDI- idee dat je alle leerlingen bij elkaar kunt houden voor je instructie is niet haalbaar of wenselijk. In het begin kan dat, daarna maak je niveaugroepen. In de handleiding beschrijf ik voor Klokkijken met de hardloper op welk moment dat logisch is. EDI gebruiken in alle schoolvakken? Alsjeblieft niet! Bij vakken als wereldoriëntatie en drama valt er heel veel ontdekkend te leren! Laten we EDI reserveren voor het onder de knie krijgen van technieken zoals klokkijken.
Nieuwsgierig naar EDI? Lees het boek Expliciete Directe Instructie 2.0 van John Hollingworth, Silvia Ybarra en Marcel Schmejer.
Nieuwsgierig naar Klokkijken met de hardloper en de prullenbak? Vraag met 1 druk op de knop een proefpakket aan of doe mee aan een zoomsessie.